Wees alert voor asbest
Werknemers die met asbest in aanraking kunnen komen, moeten een opleiding volgen

16-02-2022

Asbest veroorzaakt ziektes als kanker en asbestose. Voorzichtig omgaan met het goedje is dus van levensbelang. Werknemers die in contact komen met asbest moeten daarover een opleiding volgen, die ze bij IDEWE kunnen volgen.

ERNSTIGE ZIEKTES

In de jaren zeventig werden heel wat bouw- en isolatiematerialen, waaronder golfplaten, met asbest geproduceerd. Die bereiken nu stilaan het einde van hun levensduur en verweren. Zo komen asbestvezels vrij. Die vormen een risico voor de gezondheid van uw werknemers. De gevolgen ervan duiken pas 25 tot 40 jaar later op en manifesteren zich in ernstige ziektes zoals kanker of asbestose.

VERPLICHTE OPLEIDING

Een sterk preventiebeleid is dus van cruciaal belang. Asbest verwijderen hoeft niet gevaarlijk te zijn, zolang uw werknemers maar correct omspringen met asbest­houdende materialen.

Wist u trouwens dat u verplicht bent om hen een opleiding te laten volgen als ze mogelijk met asbest in contact komen? De federale arbeidswetgeving schrijft het volgende voor:

  • eenmalige basisopleiding van 8 uur
  • jaarlijkse bijscholing van 8 uur

RESPECTEER HET SLOOPOPVOLGINGSPLAN

Wat de veilige omgang met asbest alvast ten goede komt, is het sloopopvolgingsplan (SOP). Bij sloopwerkzaamheden bent u verplicht om dat te laten opstellen. Het bevat onder meer een opsomming van de stoffen waarvan u verwacht dat ze zullen vrijkomen en aanbevelingen voor de selectieve sloop.

Het SOP past binnen de verplichte traceerbaarheidsprocedure bij sloopwerkzaamheden. Meer info over het plan en de procedure vindt u bij de erkende sloop­beheerorganisatie Tracimat.

IDEWE helpt u met asbestpreventie en -opleidingen. 

Of informeer ernaar in uw regionaal kantoor.

Contacteer IBEVE

Interleuvenlaan 58 - 3001 Heverlee

Tel 016/390490

info@ibeve.be

asbest@ibeve.be

Ondernemingsnummer: 0436 612 044