Glyfosaat mag 5 jaar langer op de markt
Europese Unie verlengt vergunning

19-12-2017

De lidstaten van de Europese Unie hebben eind november in een beroepscomité beslist om de vergunning voor gewasbeschermingsmiddelen op basis van glyfosaat met vijf jaar te verlengen. Dat wil zeggen dat de lidstaten de middelen op de markt mogen blijven toelaten.

Ons land kantte zich samen met Frankrijk, Italië en zes andere lidstaten tegen de verlenging van de Europese vergunning van glyfosaat. Die liep normaal op 15 december af. Voor het eerst schaarden zich echter voldoende lidstaten achter de verlenging van de vergunning voor het veelbesproken onkruidbestrijdingsmiddel.

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme betreurt dat er “geen enkele uitfaseringsbepaling is vastgelegd en geen budget voor de financiering van alternatieven is voorzien”.

Enkel voor professioneel gebruik

Over de verlenging van de vergunning was de voorbije maanden een hele hetze ontstaan. Een agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie had glyfosaat in verband gebracht met kanker. De Europese agentschappen voor voedselveiligheid (EFSA) en chemische producten (ECHA) vonden echter geen bewijzen dat de stof mogelijk kankerverwekkend is.

Alhoewel België tegen de verlenging heeft gestemd mogen de producten met glyfosaat hier op de markt blijven en door professionele gebruikers worden toegepast. De kans bestaat dat ons land nog een verbod op de verkoop aan particulieren uitvaardigt. Hiermee zou dan een einde komen aan de huidige schizofrene situatie, waarbij particulieren glyfosaathoudende middelen wel nog kunnen aanschaffen maar niet langer mogen gebruiken.

Wenst u meer informatie over het gebruik van glyfosaat? Neem dan contact met ons op via uw regionaal kantoor.

Contacteer IBEVE

Interleuvenlaan 58 - 3001 Heverlee

Tel 016/390490

info@ibeve.be

asbest@ibeve.be

Ondernemingsnummer: 0436 612 044