Elke werf heeft zijn specifieke risico’s
De veiligheidscoördinator op Open Wervendag
04-05-2018
Op zondag 6 mei wordt voor de 12de keer de Open Wervendag georganiseerd. Met dit evenement wil de Confederatie Bouw het vakmanschap in de bouw in de kijker zetten. Het is ook de gedroomde kans om aan het publiek te laten zien hoe er vandaag op dergelijke werven aan veiligheid wordt gewerkt. Roel Slegers van IDEWE is extern veiligheidscoördinator op de werf van Quartier Bleu, een gloednieuw stadskwartier dat verrijst aan de kanaalkom in Hasselt.
De skyline van Hasselt wordt al een tijd overheerst door 8 gigantische torenkranen. Ze maken de werkzaamheden mogelijk voor een nieuwe wijk met woningen voor 800 mensen en extra horeca- en retailmogelijkheden. Roel Slegers van Bouwen en Gebouwen werd als veiligheidscoördinator bij het project betrokken toen de aanleg van 2.500 ondergrondse parkeerplaatsen bezig was.
“De werf is gigantisch”, zegt hij. “Bovengrond komen elf gebouwen en de ondergrondse oppervlakte bedraagt 100.000 vierkante meter.”
Wat is jouw taak als veiligheidscoördinator?
“Een externe veiligheidscoördinator is een verplichte functie op een bouwwerf. Ik moet ervoor zorgen dat er duidelijke veiligheidsafspraken worden gemaakt tussen de verschillende partijen die op de werf activiteiten moet uitvoeren. Op dit ogenblik, tijdens de ruwbouwfase die tot eind dit jaar duurt, zijn dat voornamelijk de hoofdaannemer en een drietal onderaannemers. Ook al werken hier gemakkelijk 120 mensen per dag, het beperkt aantal partijen maakt mijn werk overzichtelijk. Ik kom gemiddeld twee keer per week langs om een rondgang te maken. Mijn opmerkingen en adviezen neem ik op in een verslag dat ik vervolgens met de werfleider bespreek. Om de maand zit ik samen met alle aannemers.”
Wat zijn de grootste risico’s?
“Werken op hoogte is op deze werf sowieso een groot risico. Naarmate een werf vordert, zijn er echter altijd andere aandachtspunten. Naar aanleiding van Open Wervendag moeten bijvoorbeeld extra voorzorgen genomen worden om de bezoekers toe te laten op een veilige manier rond te lopen. Ook voor mensen met een beperking waren ingrepen nodig. Zodra volgend jaar de afwerkingsfase start en het aantal mensen en bedrijven dat hier actief is toeneemt, zal mijn taak ook complexer worden. Meer mensen op dezelfde oppervlakte doet het risico toenemen. En ook al is dit een enorm uitgestrekte werf, er is relatief weinig plaats om materiaal te stockeren. Ook dat is een bijkomend aandachtspunt.”
Is zo een grote werf een groter risico dan een kleine?
“Dat kan je niet zeggen. Elke werf heeft zijn specifieke risico’s. Op dergelijke grote werf is er een werfleider die op vlak van veiligheid de eindverantwoordelijkheid draagt en die er moet voor zorgen dat de veiligheidsmaatregelen ook effectief worden uitgevoerd. Dat maakt de situatie op zich duidelijk. Op kleinere werven zijn de risico’s vaak beperkter maar wordt de coördinatie dan weer bemoeilijkt door de veelheid aan partijen die zich doorgaans enkel verantwoordelijk voelen voor hun eigen stukje van het project.”
“De werkdruk die almaar toeneemt is misschien wel het grootste probleem. Elke bouwheer wil dat een project zo snel mogelijk opgeleverd wordt. Daardoor zijn steeds meer mensen tegelijk op een werf aanwezig.”
Wil u zich zelf gaan vergewissen van de veiligheidsmaatregelen die op een werf van toepassing zijn, schrijf u dan in voor de Open Wervendag op deze website.
Plant u zelf een bouwproject waarvoor u een externe veiligheidscoördinator moet engageren, dan helpen wij u graag. Neem contact op met uw regionaal IDEWE-kantoor voor een adviesgesprek of stel uw vraag op veiligheidscoördinatie@ibeve.be.