Eerste energiekeuring van airco’s moet binnen het jaar
Comfortkoeling mag niet bijdragen aan klimaatopwarming

09-10-2018

Misschien heeft u na de hittegolf van deze zomer ook beslist om een luchtkoelsysteem te installeren. Vergeet dan niet dat een airconditioningsysteem, met een nominaal koelvermogen van meer dan 12kW, voor lokalen waar mensen werken of wonen in Vlaanderen binnen de 12 maanden moet gekeurd worden door een erkende airco-energiedeskundige.

Steeds meer gebouwen worden uitgerust met een aircosysteem. Een vijfde van het totale energieverbruik in gebouwen is al toe te schrijven aan koeling. Airco’s zijn ook mee verantwoordelijk voor het stedelijk hitte-eilandeffect en de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2. Daarom verplicht Europa de exploitanten van grote koelsystemen in bijvoorbeeld kantoorgebouwen om de energieprestaties van hun systemen te optimaliseren. Bedoeling van de verplichte keuring is om het rendement te verhogen, het energieverbruik te verminderen en de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Periodieke airco-energiekeuring

In Vlaanderen moeten nieuwe airco-installaties voor comfortkoeling met een nominaal koelvermogen van meer dan 12kW binnen de 12 maanden na ingebruikname een eerste keer gekeurd worden door een airco-energiedeskundige. Nadien moeten de installaties periodiek gekeurd worden. Als er meerdere toestellen in hetzelfde gebouw draaien, moeten de vermogens opgeteld worden bij de beoordeling.

De frequentie van de keuring hangt vervolgens af van het koelvermogen:

  • tussen 12 kW en 50kW: om de 5 jaar
  • van 50 kW tot 250kW: om de 3 jaar
  • van 250kW of meer: om de 2 jaar

De airco-energiekeuring omvat een controle van de documentatie, een controle van een aantal werkingsparameters, een visuele inspectie, en een beoordeling van het correcte gebruik van het airconditioningsysteem.

Andere verplichtingen

Naast deze periodieke energiekeuring, gelden voor aircosystemen nog andere verplichtingen zoals onderhoud, lekdichtheidscontroles, berekening van relatieve lekverliezen, …. Welke verplichtingen van toepassing zijn op uw aircosysteem en met welke periodiciteit hangt af van het vermogen van het aircosysteem en het type koelmiddel dat wordt gebruikt. Op www.koeljegoed.be van de Vlaamse overheid staan alle verplichtingen op een rij.

Contacteer voor meer informatie uw regionaal IDEWE-kantoor.

Contacteer IBEVE

Interleuvenlaan 58 - 3001 Heverlee

Tel 016/390490

info@ibeve.be

asbest@ibeve.be

Ondernemingsnummer: 0436 612 044