COVID-19 wordt niet overgedragen via voedsel of voedselverpakkingen
Wetenschappers benadrukken het belang van de gebruikelijke hygiënemaatregelen

12-11-2020

Wetenschappers van The International Commission on Microbiological Specifications for Foods (ICMSF) hebben bevestigd dat er geen enkel gedocumenteerd bewijs bestaat dat het coronavirus wordt overgedragen via voedsel of voedselverpakkingen en op die manier COVID-19 veroorzaken.

Sinds eind 2019 zijn er miljarden maaltijden gegeten en is er geen enkel bewijs dat iemand daardoor COVID-19 heeft opgelopen. Ook niet door direct contact met levensmiddelen, verpakkingen of gebruiksvoorwerpen. De wetenschappers van het ICMSF oordelen bijgevolg dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat het virus op die manier kan doorgegeven worden. Ook het WHO trok eerder al gelijkaardige conclusies. 

HYGIËNEMAATREGELEN IN DE VOEDINGSSECTOR

Er zijn volgens onderzoekers ook relatief weinig meldingen dat het SARS-CoV-2 virus op voedingsingrediënten of verpakkingen werd gevonden. De aanwezigheid van het virus op het voedsel betekent bovendien nog niet dat het eten of het drinken ervan kan leiden tot een infectie. In tegenstelling tot het Hepatitis-A virus, dat via voeding het lichaam binnenkomt en zich vanuit het maag-darmkanaal kan verspreiden, kan het coronavirus dit niet. Er is bijgevolg geen noodzaak om meer voorzorgsmaatregelen te treffen dan de gebruikelijke en effectieve hygiënemaatregelen die sowieso al gelden bij het behandelen van voedingswaren of het bereiden ervan. 

CORONAMAATREGELEN

Het is niet nodig om de aanwezigheid van het virus op levensmiddelen te testen aangezien het virus zich op voeding en verpakking niet kan vermenigvuldigen en mettertijd inactief wordt. Besmetting met het SARS-CoV-2-virus gebeurt door besmette partikels die via de lucht worden ingeademd. 
Het blijft daarom van belang om besmettingen tussen werknemers in voedselproducerende en voedselverwerkende bedrijven en keukens te voorkomen. Ook de algemene preventiemaatregelen, zoals een correcte handhygiëne, ventilatie, afstand houden van collega’s en het dragen van mondmaskers, moeten uiterst nauwkeurig worden opgevolgd.

Bekijk de instructievideo 

Contacteer IBEVE

Interleuvenlaan 58 - 3001 Heverlee

Tel 016/390490

info@ibeve.be

asbest@ibeve.be

Ondernemingsnummer: 0436 612 044