Winter op de werf? Preventiemaatregelen nemen!
Preventiemaatregelen nemen!
25-11-2016
De winter is weer in het land. En dat kan voor bouwwerven en de mensen die er werken, de veiligheids- en gezondheidsrisico’s verhogen. Deed u al een risicoanalyse om uw preventiemaatregelen opstellen voor het werken in koude?
Tijdens de herfst- en wintermaanden wordt wie in de bouwsector of buiten werkt, vaak aan de extreem lage temperaturen blootgesteld. En dat verhoogt risico’s op onderkoeling of zelfs bevriezing. Daarnaast kunnen winterse weersomstandigheden ook het risico op ongevallen vergroten: bij koude, regen, sneeuw en vorst is uitglijden en vallen sneller gebeurd.
Maar niet alleen de mens kan van de winter weten. De koude heeft ook een invloed op sommige stoffen en bouwmaterialen: die reageren anders bij koud weer – wat een slechte uitvoering van het bouwwerk tot gevolg kan hebben.
Houd uw werknemers warm
Duiken de buitentemperaturen onder de 5°C ? Dan moet u voor uw werknemers die in openlucht of open ruimtes werken een aantal wettelijke verplichte maatregelen treffen. Zo moet u verwarmde sociale ruimtes op de werf plaatsen met een binnentemperatuur van 20°C, en uw personeel warme dranken aanbieden.
Eerste hulp bij onderkoeling
Is het echt extreem koud? Wees dan zeker alert op de eerste tekenen van onderkoeling bij uzelf en uw werknemers: een lichaamstemperatuur van 34 °C, rillen, een bleke en koude huid, vermoeidheidsgevoel, koudeklachten, een versnelde hartslag en ademhaling. Haal de onderkoelde persoon meteen uit de koude weg. Verwijder eventueel natte kleding, en warm het slachtoffer op met dekens, warme kledingstukken, een muts en lichaamswarmte.
Is de getroffen werknemer verminderd of niet meer bij bewustzijn, daalt de ademhaling of hartslag? Roep dan altijd eerst gespecialiseerde hulp in.
Zo beperkt u winterse risico’s
Liefst blijft u al die winterse veiligheids- en gezondheidsrisico’s natuurlijk voor, zeker tijdens periodes van extreme koude. Dat doet u met de volgende preventietips:
- Herorganiseer uw werkzaamheden
- Probeer zoveel mogelijk voorbereidend werk in de ateliers uit te voeren
- Zorg er – via een rotatiesysteem – voor dat uw werknemers buiten- met binnenwerk kunnen afwisselen.
- Beperk zwaar fysiek werk om hevige transpiratie en daaropvolgende afkoeling te voorkomen.
- Laat uw personeel regelmatig in verwarmde lokalen pauzeren.
- Gebruik handwerktuigen met weinig thermisch geleidingsvermogen of materiaal dat met handschoenen gebruikt kan worden.
- Probeer zo veel als mogelijk op beschutte werfplekken te werken, bijvoorbeeld aan de zonnekant.
- Vergroot de veiligheid van uw personeel
- Geef een infosessie over het werken in koude en stel de aangepaste preventiemaatregelen voor.
- Kijk erop toe dat u en uw personeel aangepaste kledij en schoenen dragen. Die moeten isolerend, waterdicht, (af-)sluitend en ademend zijn.
- Kleed u in laagjes: doe meerdere kledingstukken boven elkaar aan.
- Zorg dat uw werknemers droge vervangkleding bij zich hebben, of voorzie dit voor hen. Laat ze zich omkleden van zodra de kleding nat geworden is.
- Zorg voor aangepaste PBM’s
- Bied soep of chocolademelk als warme drank aan. Verbied alcoholische dranken: alcohol verhoogt het warmteverlies van het lichaam. Vermijd tabak, gesuikerde dranken en te veel en sterk cafeïne houdende dranken. Cafeïne zorgt immers voor meer vochtverlies.
- Richt uw werf in op de koude
- Zorg voor een veilige en verlichte toegangszone naar de werf. Plaats bijvoorbeeld antisliproosters of strooi grind om uitglijden te voorkomen.
- Weer de koude wind door uw werkplek met folies of zeilen af te schermen
- Zorg bij extreme koude voor een verwarmde werkplek (bij voorkeur elektrische verwarming).
Meer weten?
Neem contact op met IBEVE om een risicoanalyse van uw werf te maken en een winterpreventieplan op te stellen.