Ontwerpen en bouwen met de focus op welzijn en gezondheid
Well building standaard zorgt voor meer gezondheid en welzijn op de werkvloer

08-07-2019

Het ontwerp, de uitvoering, inrichting en de exploitatie van gebouwen heeft een onmiskenbare invloed op zijn gebruikers. Het International Well Building Institute heeft een standaard ontwikkeld die welzijn en gezondheid centraal zet bij de constructie van gebouwen. Naast een standaard als BREEAM, die op duurzaamheid focust, zorgt de WELL ook bij ons voor ’gezondere’ gebouwen, zegt disciplineverantwoordelijke Bouwen en Gebouwen Liesbeth Reekmans van IDEWE.

“WELL voorziet 7 basisconcepten: lucht, water, voeding, licht, beweging, comfort en geest, en een bijkomend concept ‘innovatie’. Aan deze concepten zijn een veelheid aan kenmerken en criteria verbonden. Ze hebben een directe en indirecte invloed op de gezondheid van de mens via de verschillende menselijke lichaamssystemen zoals het cardiovasculaire, hormonaal stelsel; het spijsverteringsstelsel; het immuunsysteem; het zenuwstelsel; het voorplantingsstelsel; het ademhalingsstelsel; het urinewegstelsel; het musculair systeem en het integumentary systeem.”

Gezonde gebouwen, gezonde werknemers

In Nederland zijn intussen al een 60-tal gebouwen ontworpen volgens de Amerikaanse Well Building Standard. Wereldwijd gaat het al over meer dan 2.100 projecten. “Het is de enige bouwstandaard die ervan uitgaat dat gebouwen een rechtstreekse en onrechtstreekse  impact hebben op wie ze gebruikt. Ontwerpprincipes en uitvoeringsmethodes bepalen direct en indirect hoe ‘gezond’ een gebouw kan zijn voor zijn gebruikers. En ook tijdens de exploitatie zijn er bepaalde parameters die instaan voor een beter comfort in het gebouw. Een gezonder gebouw levert ook gezondere werknemers op en meer welzijn op de werkvloer. WELL verhoogt de projectwaarde van een gebouw door in te zetten op duurzame ontwikkeling in de vorm van People, Planet en Profit.”

Well building applicant

“Concreet betekent het dat we een Well Building Applicant aanstellen die, vooraleer de architect de eerste lijn op papier zet, al een voortraject zal opstarten. Vervolgens zal deze adviseur het hele bouwtraject begeleiden en nagaan of de ambities in het lastenboek ook effectief gerealiseerd worden. Zodra het certificaat aan de muur hangt, houdt het niet op. Ook op de lange termijn moet een gebouw aan de hand van meetresultaten kunnen aantonen dat het aan de voorwaarden voldoet om de standaard te behouden. Hiervoor is opvolging door onder andere metingen en opleiding noodzakelijk.”

Gelijklopende ambities

“Bij IDEWE zijn we al langer overtuigd van de WELL-principes. Onze ambities vallen immers zo goed als samen. We hebben heel wat experten in huis die onze klanten adviseren over de constructie en de exploitatie in functie van welzijn en gezondheid. In de toekomst willen we die aandacht verder uitdiepen door bouwheren te helpen de Well Building Standard te behalen. Klanten die niet meteen geïnteresseerd zijn in het certificaat maar toch de principes ervan willen aftoetsen, kunnen eveneens bij ons terecht. We screenen hun ontwerp aan de criteria van een gezond gebouw voor hun werknemers. Bij ons advies staat welzijn centraal.”

Deel uw vragen met onze experten.

Contact

Interleuvenlaan 58 - 3001 Heverlee

Tel 016/390490

info@ibeve.be

Ondernemingsnummer: 0436 612 044