Actiepunt veilig werken
Ook in kleinere ondernemingen

06-08-2015

We spreken tegenwoordig in de wetgeving over het welzijn van de werknemers en niet meer zoals vroeger over veiligheid en gezondheid. Terecht is er hierdoor de laatste jaren veel aandacht geweest voor de 'zachte' kant van welzijn: ergonomie, psychosociale belasting en welzijn, ... Nochtans is het zo dat veel werknemers en werkgevers 'ongevallenvoorkoming', en dus de 'harde' kant van welzijn nog altijd beschouwen als prioriteit nummer 1 in hun welzijnsbeleid.

Iedere preventieadviseur voelt ook aan dat ongevallenpreventie ongetwijfeld een topprioriteit is, en dat ook zal blijven binnen het zogenaamde dynamisch risicobeheerssysteem. De ervaring leert verder dat arbeidsmiddelen en werkzaamheden op hoogte vaak een rol spelen bij ernstige arbeidsongevallen.

Daarom lanceert IBEVE en Groep IDEWE voor 2015-2016 het actiepunt 'Veilig werken in kleine ondernemingen', met twee thema's:

  • Arbeidsmiddelen
  • Werken op hoogte

U denkt misschien wel eens: mijn bedrijf of instelling heeft geen machines. Wij werken ook nooit op hoogte, maar is dit wel zo? Vergeet niet: een boormachine, haardroger, mixer, snijmachine, ... zijn ook machines! Gebruikt u nooit een trapladdertje als opstapje om iets uit een kast te halen? Wie heeft er geen ladders in zijn onderneming? En dan komen automatisch de vragen: zijn mijn ladders, arbeidsmiddelen, ... conform met de wetgeving, gebruikt iedereen ze correct, in welke arbeidsomstandigheden worden ze gebruikt, ... ?

Tijdens de bedrijfsbezoeken in KMO's zullen onze preventiedeskundigen specifiek aandacht schenken aan deze thema's. Tools worden u ter beschikking gesteld, met een antwoord op veel gestelde vragen.

Zo willen we u adviseren en bijstaan bij de invulling van het preventiebeleid in uw onderneming.

Download hier de Word-template van de veiligheidsinstructiekaart.

Contact

Interleuvenlaan 58 - 3001 Heverlee

Tel 016/390490

info@ibeve.be

Ondernemingsnummer: 0436 612 044